Week 2

Sessie 2 gaat over aandacht, concentratie en hindernissen

Wanneer je je aandacht bewust en langdurig kunt richten en kunt voorkomen dat je afgeleid wordt, heeft dat grote positieve effecten op hoe jij naar de wereld en jezelf kijkt, hoe je daarop reageert en hoe je met anderen omgaat. Je gaat meer genieten van positieve momenten, kunt beter reageren op minder positieve momenten en je contact met anderen en jezelf wordt prettiger. Aandacht is een essentieel element voor de ontwikkeling van zelfbewustzijn.

Het vermogen om je aandacht te richten – concentratie –  is trainbaar door middel van o.a. meditatie. Het is als een spier die je kunt versterken. Meditatie brengt veranderingen aan in verschillende delen van je brein met als gevolg o.a. betere concentratie, helderder denken, betere beslissingen maken, meer zelfbewustzijn en empathie.

Je hebt voor het beoefenen van mindfulness-meditatie je concentratie hard nodig en daarom gaan we ook deze week eerst nog door met het beoefenen van concentratie-meditatie.
We hebben het ook gehad over oordelen. Oordelen vinden hun basis in de evolutie; snel het verschil kunnen ontdekken tussen een roofdier en een lief schattig konijntje betekende voor ons mensen het verschil tussen leven en dood. Ook nu kent oordelen nog positieve aspecten. Het staat echter ook vaak tussen mensen in, vertroebelt samenwerking met elkaar en met klanten. Bovendien beperkt het de toekomst omdat oordelen gebaseerd zijn op onze levenservaring en die is per definitie beperkt; van alle mogelijkheden die er zijn kies je door te oordelen degenen die je al kent, die binnen je comfortzone liggen.

In mindfulness-meditatie leer je oordeel-loos te kijken naar gedachten, emoties, ongemakken, waardoor je ook in het dagelijks leven makkelijker met minder leuke of comfortabele zaken kunt omgaan. Bovendien ontwikkel je het vermogen om oordelen te kunnen observeren zonder er iets mee aan te moeten. Zoals Victor Frankl zei: “Tussen stimulus en reactie zit ruimte. In die ruimte ligt onze vrijheid.” Door meditatie vergroot je die ruimte en ben je steeds beter in staat om bewust je reactie op een oordeel, gedachte, emotie te kiezen in plaats van op de automatische piloot te reageren.
We spraken ook over het belang van een vaste plek en een vast moment; voor meer informatie daarover verwijzen we graag naar de instructies in het document bij het eerste mailbericht dat jullie ontvingen.

Concentratie kun je ook oefenen door 2 minuten (of langer) naar een brandende kaars te kijken, zonder te staren. Wanneer je afdwaalt geef je daar geen aandacht aan, maar keert terug naar de kaars.

Volgende week laten we het tellen los en benoemen we alleen nog maar, met de ademhaling als ankerpunt om in het moment te blijven.


Journaling
(zo vaak als mogelijk)

  1. Bepaal de zin waarmee je wil beginnen, bv. “Mijn inzicht van vandaag is…”, “Mijn volgende stap is…”
  2. Stel een alarmklok (bijvoorbeeld je telefoon) in op 5 minuten of langer
  3. Begin met schrijven. Schrijf op wat er op dat moment in je opkomt zonder er te lang bij stil te staan of erover na te denken. Als je niet meer in je opkomt, schrijf dan op “ik weet niet wat ik wil opschrijven” net zolang totdat er weer iets in je opkomt en/of herhaal de beginzin.
  4. Ga door met schrijven tot de alarmklok afgaat.

TIP: Buddy afspraak (zoek bijvoorbeeld contact met degene die je gisteren tijdens de spreekoefening sprak)
Je spreekt elke week minimaal één keer af met je buddy, online of live. Tijdens de meeting:
– Mediteer je samen een minuut of vijf (langer mag altijd)
– Doe je de mindful spreken oefening met als beginzinnen: Waar ik tegen aanloop is en Wat goed gaat is
– Maak direct de afspraak voor de volgende week zodat je zeker weet dat jullie samenkomen.

Mocht je er nog niet aan toe zijn gekomen, check dan het 17 minuten durende filmpje over neuroplasticiteit. Vraagt in het begin misschien even wat concentratie, maar daarna ook amusant en zeer zeker leerzaam: Deze vind je terug in sessie 1…

Ik wens je veel succes de komende week.

 

Aandacht training sessie 2 (slides)

Aandacht training sessie 2

 

De 5 hindernissen

de 5 hindernissen

Sessie 2 van de 4 tot 8 weken Aandacht/Meditatie training.

Nadat we 15 minuten met de groep hebben stilgezeten, onze adem tellend, na 5 minuten journalling en ten derde nog in tweetallen met aandacht te hebben gecommuniceerd, is er alle ruimte om ervaringen te delen. Ervaringen over voorgaande oefeningen, maar vooral ook over het beoefenen tijdens de eerste week.

Het is mooi te zien dat deelnemers die denken dat ze het er maar magertjes vanaf hebben gebracht het in realiteit toch behoorlijk gedisciplineerd hebben uitgevoerd. Dat deelnemers, die zich aanvankelijk vooral afvroegen wat ze hieraan zouden kunnen hebben, nu al ervaren dat er ruimte ontstaat, ontspanning, en dat ze daarvan kunnen genieten. Dat de dagelijkse beoefening er bij iemand aanvankelijk bij in schoot, maar door eraan herinnerd te worden door een collega toch is begonnen en het vervolgens als fijn ervaart.

Hindernissen

Allerlei ervaringen passeren de revue. We zouden hier nog uren over door kunnen praten. Ik vervolg de bijeenkomst met een slide over de ‘hindernissen’ die je op het pad van je beoefening tegen kunt komen. Geef je toe aan die slaperigheid, weerstand, onrust, verlangen of twijfel? Lukt het je zonder oordeel naar alle sensaties en gewaarwordingen te kijken, ze te benoemen en vanuit liefdevolle vriendelijkheid weer terug te keren naar het volgen van het rijzen en dalen van de ademhaling.

Deze tweede week tellen we nog steeds de adem, van 1 tot 10 en weer terug. Zodra je afdwaalt begin je gewoon weer bij 1. Gewaarwordingen mag je nu gaan benoemen, bijvoorbeeld ‘denken’, ‘horen’, enzovoort. Succes!

Terug naar START (begin van deze training, overzichtspagina)