WEEK 5

De vijfde sessie alweer. Wat gaat het snel. Vandaag hebben we het gehad over mindfulness in het dagelijks leven en op de werkvloer. We hebben onder andere de volgende onderwerpen behandeld:

Mindful bellen
Mindful e-mailen
Mindful vergaderen
Mindful spreken en luisteren
Mindful schrijven
Mindful werken
Pas ook hier toe à STOK: Stop, Teug Adem, Overdenk en Kies je reactie.

Deze stappen kun je gebruiken wanneer je overvallen wordt door een heftige stress-reactie. Je maakt hiermee de ruimte tussen stimulus en respons groter, waardoor je een gepaster reactie kunt kiezen.
Tevens hebben we loop meditatie beoefend:

Een meditatievorm die je kunt toepassen als formele oefening (door te beoefenen zoals we in de sessie deden) en als informele oefening terwijl je aan het lopen bent. Loopmeditatie is eigenlijk geconcentreerd lopen en versterkt focus, emotionele balans en zelfvertrouwen. Ook is het een uitstekende voorbereiding op de zitmeditatie.
Volgende week gaat over empathie, compassie en de relatie met je werk, alsmede inzicht in de mechanismen in het brein en zenuwstelsel die hierbij betrokken zijn.

Fase 1 (ca. 5 minuten); benoem ‘links gaat zus, rechts gaat zo’, terwijl je vertraagt loopt. Stop, voel, wees je bewust van alles dat zich in je gebeurt, draai om en vervolg….

Fase 2; benoem ‘heffen, plaatsen’…

Fase 3; benoem ‘heffen, bewegen, plaatsen’…

Naast het beoefenen van je dagelijkse meditatie waarvoor je bijvoorbeeld de links van Robert kan gebruiken, willen we je vragen om deze week goed te luisteren naar non-verbale communicatie. Wat zegt je gesprekspartner zonder daarvoor woorden te gebruiken? Kijk tevens of je bewuster met aandacht kunt bellen, mailen, etc (zie boven).

Bespreek deze week evt ook met een collega/buddy je bevindingen. Gaat dit goed of vind je dit (nog) lastig? En heb je al stappen kunnen zetten om meer mindful op de werkvloer te zijn?

Heb je vragen? Mail dan naar info@vasu.nl

Klik hier voor het filmpje over luisteren, of liever gezegd niet luisteren, dat vandaag in de slides voorbijkwam…

Bonus… Verder hebben we voorafgaand aan de korte zitmeditatie een oude ademtechniek beoefend, de ‘Nadi Shodhana’. Het effect is een kalme geest, net als de FFFSSS prettig te gebruiken voor je aandacht training. Je kunt het schema volgen, waarbij je begint met je duim tegen de rechter neusvleugel uitademend door het linker neusgat. Vervolgens leg je je ringvinger tegen het linker neusgat en adem je in door rechts. Volg zo het schema. Wijs en middelvinger kun je naar beneden vouwen of juist als steuntje tegen je voorhoofd plaatsen. Op het schema zie dat er gestart wordt met uitademen door het actieve neusgat. Welke op dat moment het meest actief is zou je kunnen testen door een spiegeltje onder je neus te houden o.i.d. Volg je natuurlijke ademritme. Wil je er meer over weten, Google dan op Pranayama of Nadi Shodana. Hier alvast een voorbeeld.

 

Slides sessie 5 van 8

Aandacht training sessie 5